Zbliżająca się jesień jest czasem zwiększonej ilości zachorowań, czyli przede wszystkim różnego typu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Z tego względu wiele osób zastanawia się, w jaki sposób zmienić swoją dietę, żeby zbudować u siebie większą odporność na grożące nam infekcje i przeziębienia. Jednym z najczęściej wybieranym składnikiem jest witamina C. W dzisiejszym wpisie na blogu apteki internetowej MIRO tłumaczymy, dlaczego witamina C pełni tak ważną rolę w budowaniu odporności oraz w jaki sposób można dostarczyć do organizmu jej odpowiednią ilość.
Jakie jest znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka?
Regularne dostarczanie do swojego organizmu odpowiednich ilości kwasu askorbinowego, czyli witaminy C jest bardzo ważne. Składnik ten pełni bowiem wiele istotnych funkcji w organizmie. Witamina C jest np. niezbędna w produkcji kolagenu i innych białek, które odpowiadają za rozwój kości, chrząstek, zębów, za gojenie się ran oraz za dobrą kondycję ścian naczyń włosowatych. Kwas askorbinowy chroni nas też przed chorobą niedokrwienną serca czy rozwojem chorób nowotworowych. Jest bowiem silnym antyoksydantem, dzięki czemu jest w stanie nas chronić przed szkodliwym działaniem takich składników, jak wolne rodniki czy różnego rodzaju związki toksyczne. Ważną funkcją witaminy C jest też wspomaganie przyswajania żelaza. Ma to szczególnie duże znaczenie u osób z niedokrwistością. Oprócz tego witamina C zwiększa również metabolizm lipidów oraz pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B, czym skraca czas powstających infekcji.
Jaki jest jej wpływ na odporność człowieka?
Rolą witaminy C, na jakiej najbardziej nam zależy w okresie jesiennych i zimowym, czyli podczas zwieszonej ilość występujących infekcji, jest oczywiście wpływanie na naszą odporność. Czy witamina C faktycznie odgrywa tu tak duże znaczenie, jak się o tym często mówi? I tak i nie. Przede wszystkim witamina C nie jest lekarstwem, tylko suplementem diety. Sama w sobie nie powoduje więc podniesienia odporności człowieka, za to jest w stanie zmniejszyć zachorowalność w sytuacjach zwiększonego wysiłku fizycznego oraz podczas wyziębienia organizmu. Przyswajanie odpowiedniej ilości witaminy C może mieć też wpływ na złagodzenie przebiegu przeziębienia i nieco skrócić czas jego trwania.
Zasady dziennej suplementacji witaminy C
Według obowiązujących zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia każdy dorosły człowiek codziennie powinien przyjmować około 70 mg witamin C. Nieco większe zapotrzebowanie na kwas askorbinowy mają osoby, które są w trakcie choroby, mają gorączkę, są osłabione, oraz takie, które uprawiają sport lub wykonują ciężką pracę fizyczną. Większość dziennego zapotrzebowania na witaminę C jesteśmy w stanie zaspokoić spożywaną dietą. W trakcie infekcji warto jest jednak także suplementować kwas askorbinowy, zażywając tabletki.
Czym mogą grozić niedobory witaminy C?
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w działaniu organizmu. Warto jednak też wiedzieć, jakie mogą być konsekwencje niedoborów tego składnika. A może ich być naprawdę dużo. Przede wszystkim zbyt mała ilość witaminy C w diecie może powodować pogorszenie apetytu oraz powstanie dolegliwości bólowych mięśni i stawów. Oprócz tego brak odpowiedniej ilości witaminy C może też skutkować szybszym męczeniem się, wolniejszym gojeniem się ran oraz pojawieniem się na ciele wybroczyn i siniaków.