Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym często pacjenci łapią różnego typu infekcje wirusowe i bakteryjne. Różnego typu choroby mogą występować nie tylko u dzieci, ale również u dorosłych pacjentów. Żeby im zapobiec, należy zadbać o zwiększenie odporności organizmu. Dzięki temu nawet, jeżeli na coś zachorujemy, potencjalnie nasz organizm szybciej poradzi sobie z tym problemem, a my nie będziemy mieli tak silnych objawów. W dzisiejszym wpisie na blogu apteki internetowej MIRO tłumaczymy, jak polepszyć odporność organizmu, aby uniknąć przeziębienia i innego typu infekcji.
Jak często dochodzi do powstawania u pacjentów infekcji sezonowych?
Według statystyk jesienno-zimowe infekcje sezonowe w różnej formie mogą dotykać nawet 90% dorosłych pacjentów i niemal 100% dzieci. Oczywiście nie każda infekcja jest tak samo rozwinięta i tak samo groźna. Pojawienie się u pacjenta infekcji jest zależne przede wszystkim od tego, jaką ma odporność oraz od czynników genetycznych. Niektórzy pacjenci ledwo zauważają pojawienie się u nich jakichś problemów zdrowotnych, z kolei inni są przez nie na dłuższy czas zamknięci w domach, bo tylko w takich warunkach mogą doprowadzić do poprawy swojego stanu.
Na czynniki genetyczne i na to, jak duży mają wpływ na zwiększenie ryzyka tego, że zachorujemy, nie bardzo mamy wpływ. Możemy za to znacznie wpłynąć na zwiększenie swojej odporności i w taki sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania. W jaki sposób?
Stosowanie odpowiedniej diety
Podstawowym elementem budowy własnej odporności i ograniczania ryzyka zachorowania na infekcje sezonowe jest stosowanie zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety. Budowaniu odporności na pewno służy dieta z przewagą owoców i warzyw. W sezonie warto jest też spożywać więcej kiszonek i innych fermentowanych produktów. Są one bowiem naturalnym źródłem wielu składników odżywczych, które mają wpływ na zwiększenie odporności i zmniejszenie ryzyka zachorowania. Znajdują się w nich też naturalne probiotyki, które wzbogacają naturalną florę bakteryjną jelit i dzięki temu zapobiegają rozwijaniu się chorób.
Odpowiednia suplementacja
Żeby zwiększyć odporność organizmu, warto jest też stosować suplementację diety. Nie zawsze możliwe jest dostarczenie do organizmu za pomocą właściwie zbilansowanej diety potrzebnych do zbudowania odporności wszystkich witamin i składników mineralnych. Pomóc w tym może przyjmowanie witamin i leków na układ odpornościowy, które są dostępne w aptekach. Wpływ na zapobieganie powstawaniu infekcji sezonowych na pewno ma przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy C, witaminy D, witamin z grupy B, a także kwasów omega-3 i wspomnianych już probiotyków.
Ważne dla budowania swojej odporności i zapobiegania infekcjom sezonowym mają też na pewno wcześniejsze zapewnienie sobie odpowiedniej aktywności fizycznej. Wysiłek fizyczny także wzmacnia organizm, jednak pod warunkiem, że jest właściwie dobrany do jego możliwości. Zbyt intensywna aktywność fizyczna może mieć bowiem odwrotny skutek i jeszcze bardziej nas osłabić.