Jak poprawić pamięć i koncentrację?Mózg odpowiada za procesy myślenia, zapamiętywania i koncentracji. Często nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale również potrzebuje sporej ilości kalorii oraz składników odżywczych do prawidłowej pracy. Bardzo ważna jest zatem prawidłowa dieta, a także
leki na pamięć i koncentrację, zawierające zestaw niezbędnych minerałów i witamin.
Witaminy wspomagające pamięć i koncentracjęNa pamięć i koncentrację pozytywnie wpływają witaminy z grupy B.
Witamina B1 odgrywa istotną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych. Jej niedobór może powodować uszkodzenia komórek nerwowych, przyczyniając się do zaburzenia funkcji czynności układu nerwowego.
Witamina PP przyczynia się do usprawnienia procesów zapamiętywania. Jej niedobór może powodować osłabienie pamięci i koncentracji, przyczynia się do problemów ze skupieniem uwagi i kojarzeniem.
Witamina B6 odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór witaminy B6 może powodować przedwczesne starzenie się komórek nerwowych. Może być również jedną z przyczyn występowania depresji.
Minerały wpływające korzystnie na pamięć i koncentracjęIstnieje szereg minerałów, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Zaliczamy do nich m.in.:
Magnez korzystnie wpływa na poprawę pamięci. Dodatkowo wspomaga koncentrację, łagodzi stres i napięcie. Warto sięgać po magnez znajdujący się w produktach spożywczych, np. mleku, jogurcie, kefirach, białym pieczywie pełnoziarnistym, kaszy gryczanej, migdałach itd. Jeśli borykamy się z problemem niedoboru magnezu, można wspomóc swój organizm, sięgając po suplementy diety zawierające ten cenny minerał.
Wapń wspomaga proces przewodzenia impulsów nerwowo-mięśniowych, dzięki czemu mięśnie prawidłowo pracują podczas wysiłku fizycznego.
Cynk chroni układ nerwowy przed wpływem wolnych rodników. Znajduje się m.in. w fasoli i orzechach.
Potas odpowiada za procesy dotleniania mózgu i czynności nerwów. Znajduje się w bananach, pomidorach, melonach, orzechach, roślinach strączkowych itd.
Fosfor wpływa na nastrój i pamięć. Znajduje się m.in. w serach, mięsie i rybach. Żelazo odpowiada za odpowiednie dotlenienie mózgu. Warto więc regularnie sięgać po produkty zawierające w żelazo, czyli m.in. wątróbkę, czerwone mięso, nasiona strączkowe, nasiona dyni, orzechy, migdały, suszone figi, szczypiorek itd.