Każdy z nas pragnie cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem, a podstawą do osiągnięcia tego celu jest zrównoważona dieta, która daje możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niestety u niektórych pacjentów z różnych przyczyn może dochodzić do niedoborów witamin, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że negatywne objawy, które odczuwamy, to rezultat niedoboru poszczególnych witamin. W jaki sposób można je rozpoznać i jak im zaradzić? O tym przeczytasz na naszym blogu.
Możliwe objawy niedoborów witamin
Oznaki niedoborów witamin mogą przybierać różne formy. Istnieją też jednak pewno objawy, które są charakterystyczne dla braku konkretnych składników odżywczych w organizmie. Mogą się one pojawić w różnej formie. Niektóre z nich obejmują zmęczenie, inne problemy z koncentracją, a jeszcze inne kłopoty z układem pokarmowym.
W przypadku niedoboru witaminy A (retinolu), która odpowiada m.in. za wzrok i zdrową skórę, mogą się pojawić np. takie objawy, jak zaburzenia widzenia zmierzchowego (kurza ślepota), suchość spojówek, suchość skóry czy łamliwe paznokcie i włosy. Witaminy z grupy B mają wpływ na układ nerwowy, przyswajanie składników odżywczych czy produkcję energii. Ich niedobór może się objawiać m.in. anemią, problemami z koncentracją, zmęczeniem, a nawet depresją. Z kolei brak witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, co jest szczególnie niekorzystne w okresie jesienno-zimowym. Ponadto niedobór tego składnika może się objawiać w postaci zapalenia dziąseł, krwawienia z nosa czy ogólnym osłabieniem organizmu.
Bardziej groźne dla zdrowia mogą być niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witamina D, E i K. Niedobór witaminy D prowadzi do osłabienia kości i mięśni oraz obniżonej odporności na infekcje. Brak witaminy E może wpływać na zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i płodność. Z kolei niedobór witaminy K może prowadzić do krwawień i problemów z krzepnięciem krwi.
Przyczyny niedoborów witamin
Najczęstszą przyczyną powstania niedoborów witamin w organizmie jest stosowanie niewłaściwie zbilansowanej diety. Prowadzenie szybkiego trybu życia sprawia, że często nie dbamy o to, co jemy, tylko sięgamy po gotowe produkty i przetworzone jedzenie, które nie dostarczają nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z drugiej strony stosowanie np. restrykcyjnych diet odchudzających, wegetarianizm czy weganizm również mogą prowadzić do niedoborów witamin.
Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowywania posiłków, bowiem podczas gotowania czy duszenia część witamin może ulec zniszczeniu. Samodzielnie szykując posiłki, powinno się też unikać dodawania do nich przetworzonej żywności, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych.
Inną przyczyną powstania w organizmie niedoborów witamin może być też ogólne osłabienie organizmu na skutek działania chorób przewlekłych, stresu czy nadmiernego wysiłku fizycznego.
Sposoby uzupełniania niedoborów witamin
Pierwszym krokiem w kierunku uzupełnienia niedoborów witamin jest zwrócenie uwagi na swoją dietę. Warto wprowadzić na stałe do jadłospisu produkty bogate w poszczególne witaminy, takie jak warzywa i owoce, orzechy, nasiona, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso czy ryby. W przypadku większych lub długo utrzymujących się niedoborów warto zasięgnąć porady lekarza bądź dietetyka, który może zalecić suplementację diety odpowiednimi preparatami witaminowymi. Warto również regularnie badać poziom witamin w organizmie, aby kontrolować ich stężenie i szybko reagować na ewentualne niedobory.