Właściwa dieta przy antybiotykoterapiiW przypadku niektórych dolegliwości zdrowotnych lekarz może zalecić stosowanie antybiotyków. Antybiotykoterapia pomaga szybko i skutecznie zwalczyć najbardziej uporczywe objawy, niszcząc drobnoustroje chorobotwórcze, ale niestety mogą mieć też negatywny wpływ na warstwę ochronną organizmu. Flora bakteryjna po przebytej chorobie zwykle potrzebuje odbudowy. Na szczęście istnieje wiele specjalnych preparatów dostępnych w aptece bez recepty, których zadaniem jest wsparcie organizmu w regeneracji po wycieńczające kuracji antybiotykowej. W przypadku dzieci i niemowląt może być zastosowany suplement diety w postaci kropli Dicoflor. Rodzice mogą zamówić
Dicoflor online w sytuacji, gdy ich mały podopieczny potrzebuje dodatkowego wsparcia przy antybiotykoterapii.
Nie mniejsze znaczenie ma również prawidłowa dieta. Dowiedz się, co warto jeść i pić w trakcie stosowania antybiotyków oraz po kuracji antybiotykowej.
Właściwa dieta przy antybiotykoterapiiPodczas stosowania antybiotyków zaleca się wprowadzenie do diety fermentowanych produktów mlecznych, które oprócz bakterii fermentacji mlekowej zawierają probiotyki. Cenne dla zdrowia są również zwykłe jogurty, kefiry, maślanki. Warto sięgnąć również po kiszone ogórki i kapustę, ponieważ dostarczają one bakterie kwasu mlekowego, które stymulują odporność.
Podczas antybiotykoterapii zaleca się spożywanie jak największej ilości owoców i warzyw. W ten sposób wzmocnimy organizm i zapobiegniemy ewentualnej awitaminozie. Najcenniejsze dla układu odpornościowego są m.in. natka pietruszki, brokuły, brukselka.
W tym przypadku jednak warto wziąć pod uwagę fakt, iż owoce cytrusowe są bogactwem witamin, ale niestety zawierają też związki utrudniające wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego, zmniejszając jego stężenie we krwi. Nie zaleca się zatem popijania leków
sokami cytrusowymi. Po owoce cytrusowe można sięgnąć po zakończeniu terapii antybiotykami.
Dodatkowo warto włączyć do diety surówkę oraz sok z marchwi, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej beta-karotenu, który tak jak witamina C neutralizuje wolne rodniki. Doskonałym daniem dla rekonwalescenta jest również zupa jarzynowa oraz gotowana lub pieczona ryba lub pierś z kurczaka (uzupełnia niedobór wapnia).