Opis
Zastosowanie
Dla dzieci i dorosłych:
w okresach obniżonej odporności,
dla wzmocnienia kości u dzieci i osób starszych,
w celu poprawy kondycji skóry.
Działanie
Tran z dorsza atlantyckiego (olej wątłuszowy) jest źródłem naturalnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A+D) oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Witaminy A i D mają wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, a wit. D również na przyswajanie wapnia.
Układ immunologiczny jest złożonym systemem, który odpowiada za utrzymanie odpowiedniej bariery ochronnej, a w razie jej złamania, za rozpoznawanie drobnoustrojów i ich neutralizację.
Witamina A jest niezbędna dla utrzymania prawidłowego stanu skóry i nabłonka, w tym nabłonka dróg oddechowych, co umożliwia zachowanie ochronnej bariery przed wirusami i bakteriami.
Witamina D pomaga zachować naturalną odporność organizmu i wspomaga odpowiedź układu immunologicznego. Jej działanie polega na pobudzaniu układu immunologicznego i regulowaniu jego reakcji. Dodatkowo witamina D zwiększa wchłanianie wapnia i mineralizację kości, co ma szczególne znaczenie w okresie szybkiego wzrostu u dzieci oraz dla wzmocnienia kości u osób po 50.
Kwasy tłuszczowe typu omega-3 są niezbędne w diecie i zalecane w codziennym jadłospisie - wobec niskiego spożycia ryb w Polsce.
Małe, łatwe do połknięcia, bezzapachowe kapsułki z tranem – w otoczce żelatynowej, która chroni przed przykrym smakiem i zapachem.
Dzienna Porcja (4 kapsułki)
Składniki - Ilość (%RWS)
tran z dorsza - 1200 mg
kwasy DHA+EPA - 240 mg
wit. A (retinol) - 480 µg (60%)
witamina D - 3,4 µg (68%)
Sposób użycia:
Dorośli: 2 kapsułki 2 razy dziennie po posiłku. Dzieci (od 6 lat): 1 kapsułka 2 razy dziennie.
Dla uzyskania odpowiedniego efektu należy stosować przez okres 2-3 miesięcy, po czym zrobić 2 miesięczną przerwę.