Opis
Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Nutramil complex® to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Nutramil complex®:
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów
Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
Klinicznie wolny od laktozy
Sugerowany w celiakii
Produkt bezglutenowy
Skład (1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g):
Wartość energetyczna.......................................................1254 kJ/300 kcal
Tłuszcz, w tym:.......................................................................8,4 g
nasycone kwasy tłuszczowe............................................2,5 g
MCT............................................................................................1,7 g
Węglowodany, w tym:.........................................................45 g
cukry..........................................................................................5,2 g
laktoza......................................................................................<0,058 g
Błonnik.....................................................................................0 g
Białko.......................................................................................11,3 g
Sól..............................................................................................0,43 g
Witamina A (mg RE)...........................................................160 μg (20%*)
Witamina D........................................................................... 1 μg (20%*)
Witamina E (mg α-TE)....................................................... 2,4 mg (20%*)
Witamina K............................................................................15 μg (20%)
Witamina C............................................................................16 mg (20%*)
Witamina B1..........................................................................0,22 mg (20%*)
Witamina B2..........................................................................0,28 mg (20%*)
Niacyna (mg NE)...................................................................3,2 mg (20%*)
Witamina B6..........................................................................0,28 mg (20%*)
Kwas foliowy..........................................................................40 μg (20%*)
Witamina B12.......................................................................0,5 μg (20%*)
Biotyna.....................................................................................10 μg (20%*)
Kwas pantotenowy.............................................................1,2 mg (20%*)
Sód............................................................................................170 mg
Potas.........................................................................................349 mg (17%*)
Chlorki.....................................................................................160 mg (20%*)
Wapń........................................................................................182 mg (23%*)
Fosfor.......................................................................................140 mg (20%*)
Magnez (z chelatu Albion®)............................................45 mg (12%*)
Żelazo (z chelatu Albion®)..............................................1,5 mg (11%)
Cynk (z chelatu Albion®).................................................2 mg (20%*)
Miedź.......................................................................................200 μg (20%*)
Mangan...................................................................................0,4 mg (20%*)
Molibden...............................................................................10 μg (20%*)
Selen.......................................................................................11 μg (20%*)
Chrom.....................................................................................8 μg (20%*)
Jod...........................................................................................30 μg (20%*)
Osmolarność........................................................................290 mOsm/l
Zastosowanie:
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®).
Dawkowanie:
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
przygotowanie Nutramilu
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat przeznaczony dla dzieci od 3 roku życia.