Opis
Spirulina to alga rosnąca głównie w basenie Pacyfiku. Jej największe plantacje znajdują się w Kailua-Kona na Hawajach.
Algi są źródłem wielu cennych składników budulcowych oraz odżywczych. Z tego też względu produkty algowe robią furorę zarówno w kosmetyce jak i medycynie. Jest ich coraz więcej w formie mniej lub bardziej przetworzonej. Wspomagają diety ogólne i ukierunkowane, a także terapie wielu schorzeń. Są przydatne w profilaktyce i rekonwalescencji.
Szczególnym zainteresowaniem cieszą się obecnie preparaty zawierające właśnie spirulinę.
Spirulina zawiera:
3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
2300% więcej żelaza niż szpinak,
375% więcej białka niż tofu,
300 %więcej wapnia niż mleko,
3g spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.
Spirulina to bogate źródło wielu składników aktywnych:
60 % wysokowartościowego białka
komplet 18 aminokwasów,
beta karoten,
kwas GLA i linolowy,
chlorofil, dysmutazę nadtlenkową (SOD),
enzymy, minerały, witaminy i glikolipidy.
polisacharydy w tym immulina
Zastosowanie:
Bogata w żelazo: wspomaga stan zdrowia podczas wzrostu, zapobiega anemii, stanowi doskonały budulec krwi, zwiększa poziom energii, dostarcza tlen wszystkim komórkom w organizmie.
Witamina B12: stanowi kluczowy składnik odżywczy mózgu, zwiększa pokłady energii, wspomaga działanie żelaza, wspomaga dobry stan krwi, odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek.
Zeaksantyna: wspomaga ogólny stan zdrowia oka, wspomaga dobry stan mózgu, zapobiega zwyrodnieniu plamki powstającej z wiekiem, pomaga chronić oczy przed promieniami UV.
Beta- karoten: wspomaga zdrowy stan skóry, wspomaga układ odpornościowy, naturalne bezpieczne i skuteczne źródło witaminy A.
Witamina K: poprawia gęstość kości, odpowiada za krzepnięcie krwi.
Dysmutaza nadtelnkowa: wspaniale usuwa wolne rodniki, antyoksydant rozpuszczalny w wodzie, pomaga przyswajać minerały, pomaga utrzymywać zdrową skórę.